Lysacup

Za 22 let jsme uběhli 441.515 km a nastoupali 51.288.567 metrů.

O nás
LC chipy - pokračování

11.11.2013 12:34

Pamětníci si určitě vzpomenou, že ještě před třemi lety na vrcholu odevzdávali papírové lístečky. Někdo je měl při běhu v trenkách, někdo v ponožkách, někdo v ruce, a tomu často odpovídal jejich stav. Při zpracování výsledků jsme se leckdy zapotili více než při zdolávání Lysé, protože identifikovat jméno a příjmení nebylo vůbec jednoduché. Před dvěmi lety začala éra experimentování – pořídili jsme čtečku čárového kódu a každý dostal svůj unikátní kód. Hodně se nám tím ulevilo, protože kód jsme nemuseli číst my, a čtečka s tím zpravidla neměla problém. Doba zpracování výsledků a nutnost našich manuálních zásahů do nich se rapidně snížila, ale stále to znamenalo, že musíme po doběhu zapojit ruce. Už v té době se rozšířil pro čárové kódy na LC název čipy. A když už jsme měli název, byl jenom krok i k jeho obsahu :-) Takže hned po loňské závěrečné jsme začali chystat lysacupovou měřící revoluci, kterou teď při etapách nosíte na ruce (někteří stále na noze :-)
 
Co jsme od toho chtěli?
  • zrychlení odbavení v cíli
  • zrychlení tvorby výsledků
  • nezávislost na externím zdroji energie
  • odolnost vůči teplotě i vodě
  • malou velikost
Jestli se nám to povedlo můžeme všichni posoudit v průběhu zimy. Už teď vám ale můžeme říct, že na žádných jiných závodech než na kterých se podílíme, tuto technologii neuvidíte. Je to totiž zařízení, které jsme si vyvinuli z větší části sami :-)
 

Čipy

To je to, co jste vyfasovali vy. Když čipy, tak odkud jinud než z Číny, že... Jedná se o RFID čipy s technologií EM4100 na frekvenci 125kHz. Nechali jsme na ně vytisknout logo Lysacupu ať se máte při běhu na co koukat ;-) Ohledně spolupráce s Čínou asi tolik – od objednávky k dodání to trvalo 14 dnů. Z toho týden to leželo v Ostravě na celnici a proclívalo se to.
 

Vlaďka 2.0

Nejdůležitější součást systému – to je to, kde si pípáte :-) Obsahuje čtečku RFID čipů, Bluetooth modul, hodiny reálného času, 4 x 1,5 V baterie, bzučák, LEDku a mikropočítač. Aby to vydrželo podmínky na Lysé, je to ve voděodolné krabičce – testováno ve vaně. A protože nám na Lysé někdy i přituhne, testovali jsme ji i v chladu – i po šesti hodinách v mrazáku při -18 stupních Celsia stále komunikovala – tak doufáme, že to vydrží i na Lysé :-) V našich laboratorních podmínkách jsme zvládli přečíst 4 čipy za sekundu. V reálných podmínkách to je na vás :-) Dosah čtečky je 5 - 10 cm.
 

Mobil

Máme vlastní aplikaci v Javě, která běží na všech novějších mobilech s Androidem. Ta zabezpečuje komunikaci se čtečkou – přijímá přes Bluetooth kódy čipů a změřený čas, je schopná ze čtečky vyčíst i aktuální teplotu a napětí na bateriích. Aplikace přečte kód, zobrazí výsledek na displeji a zároveň pošle výsledek přes připojení k internetu na web.
 

Web

Jak jste si možná všimli, máme teď dva weby – jeden, který zajišťuje podrobnější zobrazení výsledků (přesnější časy, má možnost zobrazení mezičasů atd.) – to je to resultado.cz. Na něm běží i server, který přijímá REST požadavky z mobilu a zpracovává je. Když všechno dobře funguje, tak na resultado.cz vidíte svůj výsledek do minuty po svém doběhu.
Druhý web, starý známý lysacup.cz, si čte výsledky z resultado.cz jednou za deset minut a na výsledky aplikuje pravidla Lysacupu. Tzn. doplní body, týmy, všechny možné statistiky.
 

Bezpečnost

Změřená data jsou zálohovaná ve čtečce, na mobilu i na webu, tak snad o výsledky nikdy nepřijdeme :-) I když... Za dosavadních víc než 200 etap se nám to nikdy nestalo... a jednou to určitě přijít musí! ;-)
 

Budoucnost

Doufáme, že se nám systém osvědčí. Jestli ano, budete se s ním setkávat i v následujících letech. Možná to vychytáme tak, že čtečku pověsíme trvale na plot na vrcholu a už tam ani nebudeme muset chodit ;-)

Kontakty | O nás | Kalendář | Trasy | Čipiště

(c) 2007-2024 Luďa :-)